A stomach ulcer is a sore on the lining of your stomach, small intestine, or esophagus. A stomach ulcer is called a gastric ulcer. It forms in the first part of the small intestine. The esophagus is the lower part of the esophagus. Doctors also call stomach ulcers esophageal ulcers. The symptom of a stomach ulcer is pain in the stomach. This pain can affect eating and drinking habits and can cause discomfort. Painful sores also cause obstruction in the digestive system. There are many symptoms of a stomach ulcer that can help you know about a stomach ulcer.
Foods that soothe stomach ulcers
Doctors believe that some foods can worsen stomach pain. No food or drink causes or cures stomach ulcers. But some foods help repair damaged tissue. A stomach ulcer diet is designed to help reduce pain and inflammation caused by ulcers in the stomach, esophagus, or small intestine. There are no hard and fast rules about which foods to eat. But avoid foods that cause acid reflux. Here are some natural foods that are good choices.
🪀 Consume fruits... Any fresh or dried fruit contains helpful fiber and antioxidants. Berries, apples, grapes, and pomegranates are among the best healing choices. Avoid sour fruits or juices like orange or grapefruit if they increase acidity.
🪀 Use of vegetables ... Leafy greens, bright red and orange vegetables, such as broccoli, cabbage, and mustard greens are full of vitamins and antioxidants that are especially good for your health and healing. Avoid spicy peppers and tomatoes, or products made from them, if they make you acidic in the stomach. Use raw vegetables sparingly as they are difficult to digest. Consult a professional and gastroenterologist in case of any digestive problems.
🪀 Low-fat protein... Chicken, lean meats, fish, eggs, dried beans, and peas are excellent sources of low-fat protein. Fatty fish provide omega-3 fats, which can reduce inflammation and help prevent stomach ulcers.
🪀 Fermented dairy... Products like buttermilk, sour cream, and yogurt provide probiotics, which are helpful bacteria, along with protein, so they are good choices.
🪀 Breads and cereals... Whole grain breads, and whole or cracked grains such as barley, quinoa, wheat, millet, or sorghum, are good sources of fiber to add to your diet.
🪀 Herbs and spices ... Most people can use mild herbs and spices, as they are sources of antioxidants. Good choices include turmeric, cinnamon, ginger, and garlic, which have antimicrobial and anti-inflammatory properties. Try using honey instead of sugar for sweetener.
The rest of your calories should come from a balanced diet that includes whole grains, fruits, and vegetables. High fiber may reduce the risk of ulcers, but a Korean study found that a high-fiber diet reduced the risk of peptic ulcer disease in women but not in men.
Duration of the ulcer-relieving diet
The ulcer-relieving diet should be used until your doctor tells you that your ulcer has completely healed, and then you can return to your normal eating habits. But if you feel better while on the diet or you have risk factors for ulcers, such as smoking, it may be worth continuing this eating pattern. Even if in a modified way.
🏵 Recommended meal times
Instead of eating three large meals a day, try eating five or six smaller meals a day. Your stomach produces acid every time you eat, but eating large meals requires more of it to digest, which can cause discomfort.
Finish eating at least three hours before bedtime, and try to stay upright for a few hours after your last meal for better digestion and less acidity. While your ulcer is healing, ease your system by chewing your food well and eating slowly.
🏵 Better tips for cooking
Stick to low-fat cooking methods such as steaming vegetables, grilling food instead of frying. Also, reduce the use of butter and oil when you cook, as these can be difficult to digest.
معدے کا السر آپ کے معدے، چھوٹی آنت یا غذائی نالی کی اندرونی تہہ پر ایک زخم ہے ۔ پیٹ میں السر کو گیسٹرک السر کہا جاتا ہے۔ یہ چھوٹی آنت کے پہلے حصے میں بنتا ہے۔ غذائی نالی کے نچلے حصے میں غذائی نالی کا السر ہوتا ہے۔ڈاکٹر معدے کے السر کو غذائی نالی کا السر بھی کہتے ہیں ۔ معدے کے السر علامت پیٹ میں درد ہے ۔ یہ درد کھانے پینے کے معمولات کو متاثر کر سکتا ہے اور تکلیف کا باعث بن سکتا ہے ۔ تکلیف دہ زخم بھی نظام انہضام کے عمل میں رکاوٹ کا سبب بنتے ہیں ۔ معدے کے السر کی بہت سی علامات ہیں جو پیٹ کے السر کے متعلق جاننے میں مدد کر سکتی ہیں۔
معدے کےالسر کو آرام پہنچانے والی غذائیں
ڈاکٹروں کا خیال ہے کہ کچھ غذائیں معدے کےدرد کو بڑھا سکتی ہیں کھانے یا مشروبات معدے کےالسر کا سبب نہیں بنتے اور نہ ہی ان کا علاج کر سکتے ہیں۔ لیکن کچھ غذائیں خراب ٹشوز کو ٹھیک کرنے میں مدد کرتی ہیں معدے کےالسر کو آرام پہنچانے والی غذا کا مقصد درد اور جلن کو کم کرنے میں مدد کرنا ہے جو معدے، غذائی نالی یا چھوٹی آنت میں زخم سے ہوتا ہے ۔ اس بارے میں کوئی سخت اصول نہیں ہیں کہ کون سی غذائیں کھائیں۔ لیکن ایسی کھانوں سے پرہیز کریں جو تیزابیت کی وجہ بنتے ہیں۔ یہاں ان قدرتی غذاؤں کا ذکر کیا جا رہا ہے جو بہترین انتخاب ہیں۔
۔🪀 پھلوں کا استعمال ۔۔۔ کسی بھی تازہ یا خشک پھل میں مددگار فائبر اور اینٹی آکسیڈنٹس ہوتے ہیں۔ بیر، سیب، انگور، اور انار شفا دینے کے بہترین انتخاب میں سے ہیں۔ اگر کھٹے پھل یا جوس جیسے اورنج یا گریپ فروٹ تیزابیت کو بڑھاتے ہیں تو ان سے پرہیز کریں۔
۔🪀 سبزیوں کا استعمال ۔۔۔ پتوں والی سبزیاں، چمکدار سرخ اور نارنجی سبزیاں، جیسے بروکولی، گوبھی، اور سرسوں وٹامنز اور اینٹی آکسیڈنٹس سے بھری ہوتی ہیں جو خاص طور پر آپ کی صحت اور بیماری کی شفا کے لیے بہترین ہوتی ہیں۔ مصالحےدار مرچ اور ٹماٹر، یا ان سے بنی مصنوعات سے پرہیز کریں، اگر وہ آپ کو معدے میں تیزابیت کرتی ہیں۔ کچی سبزیوں کو کم استعمال کریں کیونکہ ان کا ہضم ہونا مشکل ہے۔ ہاضمے سے متعلق کسی بھی قسم کی پریشانی کی صورت میں پیشہ ور اور ماہر امراض معدہ لوگوں سے رجوع کریں
۔🪀 کم چکنائی والی پروٹین ۔۔۔ مرغی، کم چکنائی والا گوشت ، مچھلی، انڈے، خشک پھلیاں اور مٹر کم چکنائی والی پروٹین کے بہترین ذرائع ہیں۔ چربی والی مچھلی اومیگا تھری چربی فراہم کرتی ہیں، جو سوزش کو کم کر سکتی ہیں اور معدے کے السر کو روکنے میں مددگار ثابت ہو سکتی ہیں۔
۔🪀 خمیر شدہ ڈیری ۔۔۔ چھاچھ ، کھٹی کریم اور دہی جیسی مصنوعات پروٹین کے ساتھ پروبائیوٹکس جو مددگار بیکٹیریا ہوتے ہیں، فراہم کرتی ہیں، اس لیے یہ اچھے انتخاب ہیں۔
۔🪀 روٹیاں اور اناج ۔۔۔ سارے اناج کی روٹیاں، اور مکمل یا پھٹے ہوئے اناج جیسے جو، کوئنو، گندم، باجرا، یا جوار، آپ کی خوراک میں شامل کرنے کے لیے فائبر کے اچھے ذرائع ہیں۔
۔🪀 جڑی بوٹیاں اور مصالحے ۔۔۔ زیادہ تر ہلکی جڑی بوٹیاں اور مصالحے استعمال کر سکتے ہیں، کیونکہ وہ اینٹی آکسیڈنٹس کے ذرائع ہیں۔ بہترین انتخاب میں ہلدی، دار چینی، ادرک اور لہسن شامل ہیں، جن میں اینٹی مائکروبیل اور اینٹی سوزش خصوصیات ہیں۔ میٹھا بنانے کے لیے چینی کی بجائے شہد استعمال کرنے کی کوشش کریں۔
آپ کی باقی کیلوریز متوازن غذا سے آنی چاہئیں جس میں سارا اناج، پھل اور سبزیاں شامل ہوں۔ زیادہ فائبر السر کے خطرے کو کم کر سکتا ہے، لیکن ایک کوریائی تحقیق سے پتا چلا ہے کہ زیادہ فائبر والی غذا خواتین میں پیپٹک السر کی بیماری کا خطرہ کم کرتی ہے لیکن مردوں میں نہیں۔
۔🪀 السر کو آرام پہنچانے والی غذا کا دورانیہ
السرکو آرام پہنچانے والی والی غذا اس وقت تک استعمال کرنی چاہیے جب تک کہ آپ کا ڈاکٹر آپ کو یہ نہ بتا دے کہ آپ کا السر مکمل طور پر ٹھیک ہو گیا ہے، اور پھر اپنے کھانے کے معمول پر واپس آجائیں۔ لیکن اگر آپ خوراک کے دوران بہتر محسوس کرتے ہیں یا آپ کو السر کے خطرات لاحق ہیں، جیسے تمباکو نوشی، تو کھانے کا یہ طریقہ جاری رکھنے کے قابل ہو سکتا ہے۔ چاہے ایک تبدیل شدہ طریقے سے ہو۔
۔🏵 تجویز کردہ کھانے کے اوقات
دن میں تین بار زیادہ کھانے کے بجائے، دن میں پانچ یا چھ بار کم خوراک کھانے کی کوشش کریں۔ جب بھی آپ کھاتے ہیں پیٹ میں تیزاب پیدا ہوتا ہے، لیکن زیادہ خوراک کھانے میں ہاضمے کے لیے اس سے زیادہ مقدار کی ضرورت ہوتی ہے، جو تکلیف کا باعث ہو سکتی ہے۔
سونے کے وقت سے کم از کم تین گھنٹے پہلے کھانا ختم کریں، اور بہتر ہاضمہ اور کم تیزابیت کے لیے اپنے آخری کھانے کے بعد چند گھنٹوں تک سیدھا رہنے کی کوشش کریں۔ جب آپ کا السر ٹھیک ہو رہا ہو تو اپنے کھانے کو اچھی طرح چبا کر اور آہستہ کھانے سے اپنے نظام میں نرمی پیدا کریں۔
۔🏵 کھانا پکانے کے لیۓ بہتر نکات
کم چکنائی والے کھانا پکانے کے طریقوں پر قائم رہیں جیسے سبزیاں ابال کر استعمال کریں، کھانا بھوننےکے بجائے گرل کریں اس کے علاوہ، جب آپ کھانا پکاتے ہیں تو مکھن اور تیل کے استعمال کو کم کریں، کیونکہ یہ ہضم کرنا مشکل ہو سکتا ہے۔
Comments
Post a Comment