There are many plants around us that are gifts from nature, but we are unable to benefit from them due to our lack of knowledge. One of these plants is Suhanjana (Moringa), which has been present in the Sindh and southern Punjab regions of Pakistan for centuries. Today it is known as a charismatic plant in the world. Its leaves, branches and roots as well as seeds contain important nutrients.
The world became aware of the miraculous benefits of this plant when it was used to meet nutritional needs during a famine in Senegal. The credit for researching its miraculous properties in Pakistan and raising awareness among the public about its cultivation goes to Professor Dr. Shahzad Basra, who has been guiding people through the "Moringa for Life" platform for a long time. According to his research, the original homeland of this plant is South Punjab, from where it reached other parts of the subcontinent and South Africa.
There was a time when there were 13 varieties of it in Pakistan, but now two of them remain, of which Moringa oleifera is the most important worldwide. This tree performs best in areas where the temperature is 18 to 48 degrees Celsius and the annual rainfall is 250 to 1500 mm per year. Keeping its basic needs in mind, a lot of foreign exchange can be earned by cultivating it in the desert areas of Sindh and southern Punjab.
Nutritionists and food scientists around the world are amazed by its magical properties. Every part of it can be used as food. The flowers are cooked as a vegetable, the pods are pickled and made into curries, while the roots are pickled in India and Pakistan. According to research, Moringa contains 17 times more calcium than milk.
9 times more protein than yogurt
4 times more vitamin A than carrots
12 times more vitamin E than almonds
15 times more potassium than bananas
And it contains 19 times more iron than spinach.
Seeing the benefits of Suhanjana leaves, they are being used as food in various countries and in Western countries, capsules, tablets and food supplements made from its extract are being sold. A well-known Japanese milk company has been making baby milk called Morinaga for a long time, which is rich in the nutritional properties of Moringa. Fifty grams of its leaves are enough to meet the nutritional needs of the day. A poor person who cannot afford expensive fruits and meat can easily meet his nutritional needs at a low price by using Moringa. Moringa has a cure for more than three hundred diseases, including asthma, ulcers, joint pain, insomnia, blood pressure, epilepsy, cholesterol, cancer and sexual weakness.
Moringa tree starts bearing seeds in two to three years. About 3-4 kg of seeds are obtained from one tree and about one paise of oil is obtained from one kg of seeds. Its seeds contain 35 to 40 percent oil, which is excellent in quality and equal to olive. By promoting Moringa cultivation in Pakistan, billions of rupees spent on edible oil can be saved. Pharmaceutical companies, cosmetics, industries, oil factories, biodiesel plants and many other industries in the world are benefiting from it. Not only this, after extracting oil from the seeds, its husk is used to purify water.
Pakistan is among the countries where millions of people suffer from diseases every year due to lack of clean water. In these areas where there are problems with clean water, health problems can be controlled by making people aware of this method. Apart from water scarcity, another major problem in the world is the environmental problems arising from the use of chemical pesticides. This is the reason why the world is rapidly moving towards biological pesticides, in which Moringa has a special place. If its leaves are squeezed and the juice is sprayed, plants develop immunity against diseases and production can be increased by 40 percent without any additional cost.
سوہانجنا Moringa
ہمارے اردگرد کئی ایسے پودے موجود ہیں جو قدرت کا تحفہ ہیں لیکن ہم اپنی کم علمی کے باعث ان سے فائدہ نہیں اٹھا پاتے ۔ان پودوں میں سے ایک سوہانجنا (مورینگا) ہے جو پاکستان میں سندھ اور جنوبی پنجاب کے علاقوں میں صدیوں سے موجود ہے۔آج اسے دنیا میں ایک کرشماتی پودے کی حیثیت سے جانا جاتا ہے۔ اس کے پتے، شاخیں اور جڑوں کے ساتھ ساتھ بیج میں بھی اہم غذائی اجزاء موجود ہیں۔
اس پودے کے کرشماتی فوائد سے دنیا اس وقت آگاہ ہوئی جب اسے سینیگال میں قحط کے دوران غذائی ضروریات کو پورا کرنے کے لیے استعمال کیا گیا۔پاکستان میں اس کے کرشماتی خواص پر تحقیقات کرنے اور عوام میں اس کی کاشت سے متعلق شعور اجاگر کرنے کا سہرا پروفیسر ڈاکٹر شہزاد بسرا کے سر ہے جو عرصہ دراز سے "مورنگا فار لائف" کے پلیٹ فارم سے لوگوں کی رہنمائی کر رہے ہیں۔ان کی تحقیق کے مطابق اس پودے کا اصل وطن جنوبی پنجاب ہے جہاں سے یہ پودا برصغیر کے دیگر حصوں اور جنوبی افریقہ میں پہنچا۔
ایک وقت تھا کہ پاکستان میں اس کی 13 قسمیں تھیں لیکن اب ان میں سے دو سپی شیز باقی ہیں جن میں سے دنیا بھر میں سب سے زیادہ اہمیت مورینگا اولیفیرا کو حاصل ہے۔یہ درخت ان علاقوں میں بہترین کارکردگی ظاہر کرتا ہے جہاں درجہ حرارت 18 سے 48 سینٹی گریڈ اور سالانہ بارش 250 سے 1500 ملی میٹر سالانہ ہو۔اس کی بنیادی ضروریات کو مدنظر رکھتے ہوئے سندھ اور جنوبی پنجاب کے صحرائی علاقوں میں کاشت کرنے سے کثیر زرمبادلہ کمایا جاسکتا ہے۔
دنیا بھر کے ماہرین غذائیت اور فوڈ سائنس کے ماہرین اس کی کرشماتی صفات پر حیران ہیں۔اس کے ہر حصہ کو بطور غذا استعمال کیا جا سکتا ہے۔پھول بطور سبزی پکائے جاتے ہیں، پھلیوں کا اچار اور سالن تیار کیا جاتا ہے جبکہ جڑوں کا اچار پاک و ہند میں مقبول ہے۔تحقیقات کے مطابق مورنگا میں دودھ کے مقابلے میں 17 گنا زیادہ کیلشیم
دہی سے 9 گنا زیادہ پروٹین
گاجر سے 4 گنا زیادہ وٹامن اے
بادام سے 12 گنا زیادہ وٹامن ای
کیلے سے 15 گنا زیادہ پوٹاشیم
اور پالک سے 19 گنا زیادہ فولاد پایا جاتا ہے۔
سوہانجنا کے پتوں کی افادیت دیکھتے ہوئے مختلف ممالک میں انھیں بطور غذا استعمال کیا جا رہا ہے اور مغربی ممالک میں اس کے ایکسٹریکٹ سے تیار کردہ کیپسول، گولیاں اور فوڈ سپلیمنٹ بنا کر فروخت کر رہے ہیں۔ جاپان کی ایک معروف دودھ کمپنی عرصہ دراز سے موریناگا کے نام سے بچوں کا دودھ بنا رہی ہے جو مورنگا کی غذائی خصوصیات سے بھرپور ہے۔اس کے پتوں کا پچاس گرام سفوف دن بھر کی غذائی ضروریات کو پورا کرنے کے لئے کافی ہوتا ہے۔ایک غریب آدمی جو مہنگے پھلوں اور گوشت کا متحمل نہیں ہو سکتا وہ مورنگا کے استعمال سے اپنی غذائی ضروریات سستے داموں باآسانی پوری کر سکتا ہے۔ مورنگا میں دمہ، السر، جوڑوں کا درد، بے خوابی، بلڈ پریشر،مرگی ، کولیسٹرول،کینسر اور جنسی کمزوری سمیت کم و بیش تین سو بیماریوں کا علاج موجود ہے۔
مورنگا کا درخت دو سے تین سالوں میں بیج دینا شروع کر دیتا ہے۔ ایک درخت سے تقریباََ 3-4کلو بیج حاصل ہوتے ہیں اور ایک کلو بیج سے تقریباً ایک پاؤ تیل نکلتا ہے۔ اس کے بیج میں 35سے 40 فیصد تیل موجود ہوتا ہے جو کوالٹی میں عمدہ اور زیتون کے برابر ہوتا ہے۔مورنگا کی کاشت کو پاکستان میں فروغ دے کر خوردنی تیل پر خرچ ہونے والے اربوں روپے بچائے جا سکتے ہیں۔دنیا میں موجود دواساز کمپنیاں، کاسمیٹک، انڈسٹریز، آئل فیکٹریز، بائیو ڈیزل پلانٹس اور بہت سی دیگر صنعتیں اس سے مستفید ہو رہی ہیں۔یہی نہیں بیج سے تیل نکالنے کے بعد اس کی کھلی کو پانی صاف کرنے کے لیے استعمال کیا جاتا ہے
پاکستان ان ممالک میں شامل ہے جہاں صاف پانی کی عدم دستیابی کے باعث ہر سال لاکھوں لوگ بیماریوں میں مبتلا ہوتے ہیں۔ ان علاقوں میں جہاں صاف پانی کے مسائل ہیں۔ لوگوں کو اس طریقہ کار کے متعلق شعور دے کر صحت کے مسائل پر قابو پایا جاسکتا ہے۔پانی کی کمیابی کے علاوہ دنیا میں ایک اور بڑا مسئلہ کیمیائی کیڑے مار ادویات کے استعمال سے پیدا ہونے والے ماحولیاتی مسائل ہیں۔یہی وجہ ہے کہ دنیا تیزی سے حیاتیاتی کیڑے مار ادویات کی طرف منتقل ہو رہی ہے جس میں مورنگا کو خاص مقام حاصل ہے۔اس کے پتے کو نچوڑ کر رس کو سپرے کیا جائے تو پودوں میں بیماریوں کے خلاف مدافعت پیدا ہوتی ہے اور بغیر کسی اضافی خرچہ کے 40 فیصد تک پیداوار میں اضافہ کیا جا سکتا ہے۔
Comments
Post a Comment