578🌻) Amla has more vitamins than all other fruits (e/u)

The proverb is famous that 
 "Amla is eaten and the elders say it later."
Amla is a treasure trove of strength and energy. Amla is a winter fruit.
People who eat amla live a long and healthy life.
The round pulp of amla fruit is hard and thick. According to research, the amount of vitamin C in it is more than all the fruits in the world.
This vitamin is absorbed very quickly in the human body and helps in increasing health and immunity and prolonging life. The great value and
nutritional value of amla is due to
its major component "vitamin C". Moreover, it also contains "calcium", "phosphorus", "iron" and "vitamin B". The best way to use amla is to eat it raw with salt. In this way, the "vitamin C" (C) and "iron" present in it are wasted to a minimum. Amla seeds are also used as a vegetable. It is generally used for medicinal purposes. Medical uses Lung diseases are cured by the use of amla. Amla jam is useful for heart diseases, heart palpitations and weak heartsIn case of excessive thirst or vomiting, keep sucking amla. Amla pulp is rubbed on the teeth with the finger as a gargle, the gums will stop bleeding, the teeth will be clean and the teeth that are moving and aching will get relief. If the thin pulp of amla is sprinkled on the injury site and tied, the bleeding will stop and the wound will also heal quickly. The mixture made by mixing one spoon of fresh amla juice and one spoon of honey is a very good and valuable medicine. It is a cure for many diseases and also gives health. Consuming this mixture every morning for a week fills the body with strength and energy. In case of severe weakness, use it for two weeks. If fresh fruit is not available, then mix dried pulp with honey and make a paste. This mixture is very useful in respiratory diseasesIt is especially effective in pulmonary tuberculosis, asthma and coughA mixture of amla, blackcurrant seeds and bitter gourds in equal proportions is an excellent medicine for diabetes.

تمام پھلوں سے زیادہ وٹامن آملہ میں

مثل مشہور ہے کہ "آملے کا کھایا اور بزرگوں کا کہا بعد میں پتا چلتا ہے"
آملے میں قوّت و توانائی کا خزانہ بند ہے۔املا سردی کا پھل ہے
جو لوگ آملے کا خوردنی استعمال کریں وہ صحت کے ساتھ لمبی عمر پاتے ہیں۔
آملے کا پھل گول شکل کا گودا سخت اور موٹا ہوتا ہے۔ تحقیق کے مطابق اس میں موجود وٹامن سی کی مقدار دنیا کے سبھی پھلوں سے زیادہ ہے۔
یہ وٹامن بہت جلد انسانی بدن میں جذب ہو کر صحت اور قوّتِ مدافعت بڑھانے اور درازیِ عمر میں معاون ثابت ہوتا ہے۔
غذائی صلاحیت
آملے کی زبردست قدر و قیمت اس کے بڑے جزو
"حیاتین ج" کی وجہ سے ہے۔
مزید برآں اس میں "کیلشیم"، "فاسفورس"، "فولاد" اور "وٹامن ب" بھی ملتے ہیں۔
آملہ استعمال کرنے کا سب سے بہتر طریقہ یہ ہے کہ اسے نمک کے ساتھ کچا کھایا جائے۔
یوں اس میں موجود "حیاتین ج" (سی) اور "فولاد" کم سے کم ضائع ہوتا ہے۔
آملے کے دانے بطور سبزی بھی استعمال ہوتے ہیں۔
یہ عموماً دوا کے کام زیادہ آتا ہے۔
طبّی استعمال
پھیپھڑوں کے امراض آملے کے استعمال سے ٹھیک ہو جاتے ہیں۔
امراضِ قلب، زور زور سے دل دھڑکنے کی حالت اور کمزور دل حضرات کیلئے آملے کا مربہ مفید ہے۔
زیادہ پیاس لگنے یا قے آنے کی صورت میں آملہ چوستے رہئے۔
آملے کا سفوف منجن کے طور پر انگلی سے دانتوں پر ملئے، مسوڑھوں سے خون آنا بند، دانتوں کا میل صاف اور ہلتے اور دکھتے دانتوں کو آرام ملے گا۔
آملے کا باریک سفوف اگر چوٹ کے مقام پر چھڑک کر باندھ دیا جائے تو خون بہنا بند ہو جائے گا اور زخم بھی جلد ٹھیک ہوگا۔
تازہ آملے کا رس ایک چمچ اور ایک چمچ شہد ملا کر جو آمیزہ بنے وہ انتہائی عمدہ اور قیمتی دوا ہے۔
یہ متعدد بیماریوں کا شافی علاج ہونے کے ساتھ ساتھ صحت بخشتی ہے۔
ایک ہفتے تک روزانہ صبح سویرے اس آمیزے کا استعمال جسم کو قوّت و توانائی سے بھر دیتا ہے۔
شدید کمزوری کی صورت میں اسے دو ہفتے استعمال کیجئے۔
اگر تازہ پھل دستیاب نہ ہو تو خشک سفوف کو بھی شہد میں ملا کر معجون بنا لیجئے۔
یہ آمیزہ سانس کی بیماریوں میں بہت مفید ہے۔
خاص طور پر پھیپھڑوں کی تپ دق، دمے اور کھانسی میں مؤثر ہے۔
آملہ، تخم جامن اور کریلوں کا ہم وزن سفوف ذیابیطس کی عمدہ دوا ہے۔

Comments