Turnip: Ten times more useful than apples
A few days ago, while traveling home, my younger sister told me that Hafiz Iqbal, a good elder doctor from D-Type Colony, Faisalabad, used to say that turnips are ten times more beneficial than apples. After hearing this, I started researching as usual and tried to find more authentic benefits and see how this common, cheap vegetable is ten times better than such an expensive apple.
Research has shown that turnips are especially useful for muscle weakness, back pain, leg pain, heart, liver, eyes, bones, joint pain, reduce uric acid, normalize cholesterol, and relieve constipation. Boiling turnips, kneading them with besan and making bread helps in controlling sugar, but wheat has to be left out... Since it is high in fiber... Eating it as a salad fills the stomach and is a friend of those who are losing weight. Let's see the ratio of useful ingredients in apples and turnips with the help of a reliable website.
Vitamin C
24 percent in apples... 200 percent in turnips
Vitamin B1
7% in apples, 29% in turnips.
Vitamin B6
14% in apples, 58% in turnips
Sodium
0 percent in apples and 32 percent in turnips
Potassium
12 percent in apples and 39 percent in turnips
Calcium
5 percent in apples and 43 percent in turnips
Magnesium
5 percent in apples, 22 percent in turnips
Phosphorus
7 percent in apples and 33 percent in turnips
Iron
8 percent in apples, 36 percent in turnips
Manganese
6 percent in apples, 42 percent in turnips
Copper
Apple 10, turnip 61
Zinc
Apple 2 percent, turnip 21 percent
Selenium
0 percent in apples, 11 percent in turnips
Fiber
Apple 9, turnip 13 percent.
Protein
Apple 1 percent, turnip 6 percent
Now you can guess for yourself.
If apples are not available or expensive, turnips can be easily available at a reasonable price. If they are not in season, they can be preserved throughout the year by pickling them in natural vinegar. They can be used in any new form and with a new flavor every day. Turnips are peeled, cut into thin pieces, tied in ropes and dried, then they can be used throughout the year. When I searched what can be made from it around the world, all this came to light.
turnip salad,. Bhajia, soup, halwa, kanji, pickles, custard, chutney, kebab, jam, cake, ice cream yes ice cream too.
شلجم : سیب سے دس گنا زیادہ مفید
چند روز قبل سفر کے دوران گھر جاتے ہوئے چھوٹی بہن نےبتایا کہ ڈی ٹائپ کالونی فیصل آباد کے ایک نیک بزرگ طبیب حافظ اقبال صاحب کہتے تھے شلجم، سیب سے دس گنا زیادہ مفید ہے. میں نے یہ بات سن کر حسب عادت تحقیق شروع کی اور کوشش کی کہ مزید مستند فوائد تلاش کئیے جائیں اور دیکھا جائے کہ یہ عام سی ، سستی سبزی اتنے مہنگے سیب سے دس گنا زیادہ بہتر کیسے ؟
تحقیق سے معلوم ہوا کہ شلجم خاص طور پر پٹھوں کی کمزوری، کمر درد ٹانگوں کے درد، دل، جگر، آنکھوں، ہڈیوں، جوڑوں کا درد، یورک ایسڈ کم کرتا ہے ، کولیسٹرول نارمل کرتا ہے قبض دور کرتا ہے . شلجم ابال کر بیسن کے ساتھ گوندھ کر روٹی بنا کر کھانے سے شگر کنٹرول کرنے میں معاون ہے البتہ گندم چھوڑنا ہوگی ... چونکہ اس میں فائبر زیادہ ہے ... سلاد کے طور پر کھانے سے پیٹ بھر جاتا ہے وزن کم کرنے والوں کا دوست ہے. آئیے ایک قابل بھروسہ ویب سائٹ کے تعاون سے سیب اور شلجم میں موجود مفید اجزاء کا تناسب دیکھتے ہیں
وٹامن سی
سیب میں 24 فیصد ... شلجم میں 200 فیصد
وٹامن B1
سیب میں 7 فیصد شلجم میں 29 فیصد.
وٹامن B6
سیب میں 14 فیصد شلجم میں 58 فیصد
سوڈیم
سیب میں 0 اور شلجم میں 32 فیصد
پوٹاشیم
سیب میں 12 اور شلجم میں 39 فیصد
کیلشیم
سیب میں 5 اور شلجم میں 43 فیصد
میگنیشیم
سیب میں 5، شلجم میں 22 فیصد
فاسفورس
سیب میں 7 اور شلجم میں 33 فیصد
آئرن
سیب میں 8، شلجم میں 36 فیصد
مینگنیز
سیب میں 6، شلجم میں 42 فیصد
کاپر
سیب 10، شلجم 61
زنک
سیب 2 فیصد، شلجم 21 فیصد
سیلینئیم
سیب میں 0 زیرو، شلجم میں 11 فیصد
فائبر
سیب 9، شلجم 13 فیصد.
پروٹین
سیب 1 فیصد، شلجم 6 فیصد
اب آپ خود اندازہ لگا سکتے ہیں
اگر سیب دستیاب نہ ہو، مہنگا ہو تو شلجم مناسب قیمت میں بآسانی دستیاب ہوسکتا ہے . اگر سیزن نہ ہو تو اسے قدرتی سرکہ میں اچار بنا کر سال بھر محفوظ رکھ سکتے ہیں. روزانہ کسی بھی نئی شکل میں نیا ذائقہ بنا کر استعمال کر سکتے ہیں. شلجم کو چھیل کر باریک باریک ٹکڑوں میں کاٹ کر رسی میں پرو کر سکھا لیتے ہیں پھر پورا سال اسے استعمال کر سکتے ہیں . جب میں نے سرچ کیا کہ دنیا بھر میں اس سے کیا، کیا بنایا جاسکتا ہے تو یہ سب سامنے آیا
شلجم سلاد،. بھجیا، سوپ ، حلوہ، کانجی، اچار، کسٹرڈ، چٹنی، کباب، جیم، کیک، آئسکریم جی ہاں آئسکریم بھی ۔
Comments
Post a Comment