1511) Fish مچھلی (English/Urdu)

 

Fish 

Fish is also the most useful food. People mostly eat fish in winter. Behind this is the misconception that has been passed down from generation to generation that fish is warm.

From the perspective of Unani medicine, there is no sign of "karmi" in fish, which is why people eat it by adding various hot spices and frying it in oil.

The symptoms of heat that you feel when eating fish are due to these spices; otherwise, fish is even cooler than sugarcane juice.

If you are not sure, then cook the fish without spices and besan, etc., through steam and eat it, the result will be in front of you.

Fish contains potassium, iron, iodine, protein, vitamin A, vitamin B12, vitamin D, selenium, phosphorus, and magnesium. It contains 60% protein, 10% fat, 181% vitamin B12, 50% vitamin A, 67% selenium, 33% phosphorus, and 16% magnesium.

This nutritional ratio makes it the most useful food. But the fish fry we eat, etc., lacks these nutrients.

Fish meat is very tender, cooked in a light steam. Overcooking or frying it reduces its nutritional value.

To reap the benefits of fish, cook it at home with a light salt and spices, or steam or grill it. 

It is a very old story. In those days, fish hunters used to camp on the banks of rivers in the months of December and January and hunt fish all night. Sometimes I also went there. They used to do this. They would open the belly of the fish and put simple chili spices inside and then wrap it in banana leaves along with the skin and beans, bury it in the sand, then build a stove on it and light a fire and cook rice. When the rice was cooked, the fish buried underneath was also cooked at the same time, they would take it out and eat it with rice. I have never eaten such delicious cooked fish in my life.

Yes... Also remember to always buy fresh fish from the market. The shelf life of fish and milk is the same, that is, the longer it takes for raw milk to go bad after being left out of the freezer, the longer it takes for fish to go bad.

A fresh fish is characterized by its eye sockets being prominent, while stale fish whose body has begun to decompose will have sunken eyes.

The gills of fresh fish are bright red, while those of stale fish are politically inclined.

Similarly, if you press the body of a fish with your finger, there will be no dent in the fish's skin. If there is, it is a stale fish.

Stale fish that has started to rot has no benefits and many disadvantages.

The fried fish sellers first buy rotten fish from the market at cheap prices, then season them with hot chili spices and keep them for two or three days. These spices eliminate the fish's bad smell, squeeze out the water from the fish, and the flavor of the spices penetrates deep into the fish. Then they fry the marinated fish in dirty oil and sell it.

The spiciness you feel from fried fish is from the spices, not the fish.

Remember that many of the minerals and vitamins in fish are lost when the fish is seasoned and drained. Vitamins A, D, and K, along with some other minerals, dissolve in the oil while frying the fish. So what nutrients did you get?

It is better to get rid of the addiction to fish, buy fresh fish, cook a curry at home, roast or steam it, and take advantage of this great gift of nature.


مچھلی 

مچھلی بھی مفید ترین غذا ھے ۔لوگ زیادہ تر مچھلی سردیوں میں کھاتے ہیں ۔ اسکے پیچھے ذھنوں میں نسل در نسل گھسی غلط فہمی ھے کہ مچھلی ،، گرم ،، ہوتی ھے ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔

طب یونانی کے نقطہ نظر سے بھی دیکھا جائے تو مچھلی میں ،، کرمی ،، کا نام و نشان نہیں ، اسی لیے لوگ اسے طرح طرح کے ،، گرم مصالحے ،، لگا کر اور تیل میں تل کر کھاتے ہیں ۔

مچھلی کھانے سے آپکو جو ،، گرمی ،، کی علامات محسوس ہوتی ہیں وہ ان مصالحہ جات کی وجہ سے ہوتی ہیں ورنہ تو مچھلی گنے کے رس سے بھی ،، ٹھنڈی ،، ہوتی ھے ۔

نہیں یقین تو مچھلی کو بغیر مصالحہ جات اور بیسن وغیرہ کے ، سٹیم کے ذریعے پکا کر ، کھائیں ، نتیجہ آپکے سامنے ہوگا ۔

مچھلی میں پوٹاشیم، فولاد، آئیوڈین، پروٹین، وٹامن اے،وٹامن 12 ، وٹامن ڈی ،سلینیئم،فاسفورس اور میگنیشئم پایا جاتا ہے۔اس میں پروٹین 60%، فیٹ 10%، وٹامن 181% 12،وتامن اے 50% ، سلینئیم 67% ، فاسفورس 33% اور میگنشیم 16 % موجود ہوتا ہے۔

یہ غذائی تناسب اسے مفید ترین غذا بناتا ھے ۔ لیکن ھم جو فش فرائی وغیرہ کھاتے ہیں اس میں یہ غذائی اجزاء ختم ہو جاتے ہیں ۔

مچھلی کا گوشت بہت نرم ہوتا ہے ، ہلکی سی بھاپ میں پک جاتا ھے۔ اسے زیادہ پکانے یا تلنے سے اسکی غذائیت کم ہو جاتی ھے۔

مچھلی کے فوائد حاصل کرنے ہیں تو ، مچھلی کو آپ گھر میں ہلکے نمک مصالحہ میں پکا کر کھائیں یا سٹیم یا گرل کر لیں ۔ 

بہت پرانی بات ھے ان دنوں مچھلی کے شکاری دسمبر اور جنوری کے مہینے میں دریاؤں کے کنارے ڈیرے ڈال دیتے تھے اور رات بھر مچھلی کا شکار کرتے تھے ۔ کبھی کبھی میں بھی چلا جایا کرتا تھا ۔ وہ یوں کرتے تھے کہ۔مچھلی کا پیٹ چاک کرکے اندر سادہ مرچ مصالحہ لگاتے اور پھر اسے کھال اور چانوں سمیت کیلے کے پتوں میں لپیٹ کر ، ریت میں دفن کر دیتے ، پھر اسکے اوپر چولہا بنا کر آگ جلاتے اور چاول پکاتے ۔ جب چاول پک جاتے تو اسی دوران نیچے دبی مچھلی بھی پک چکی ہوتی تھی ، وہ اسے نکالتے اور اسے چاول کے ساتھ کھاتے۔ اس طرح کی پکی ہوئی لذیذ مچھلی میں نے زندگی بھر نہیں کھائی۔

ھاں ۔۔۔۔۔۔یہ بھی یاد رکھیں کہ بازار سے ھمیشہ تازہ مچھلی ہی خریدیں ۔ مچھلی اور دودھ کی شیلف لائف ایک جتنی ہے یعنی جتنی دیر میں کچا دودھ فریزر سے باھر پڑا پڑا خراب ہونے لگتا ھے اتنی ہی دیر میں مچھلی بھی گلنے سڑنے لگتی ھے ۔

تازہ مچھلی کی پہچان یہ ہے کہ اسکی آنکھوں کے ڈیلے ابھرے ہوئے ہوتے ہیں ، باسی مچھلی جسمیں گلنے سڑنے کا عمل شروع ہو چکا ہو اسکی آنکھیں اندر دھنسی ہوئی ہوتی ہیں ۔

تازہ مچھلی کے گلپھڑے شوخ سرخ ہوتے ہیں باسی مچھلی کے سیاسی مائل۔

اسی طرح اگر مچھلی کے جسم کو انگلی سے دبائیں تو مچھلی کی جلد میں گڑھا نہیں پڑے گا ، اگر گڑھا پڑ جائے تو وہ باسی مچھلی ھے ۔

باسی مچھلی جو گلنے سڑنے لگ چکی ہو اسکے فوائد تو کچھ بھی نہیں نقصانات بہت زیادہ ہیں ۔

فرائی مچھلی بیچنے والے اول تو بازار سے گلی سڑی مچھلیاں سستے داموں خریدتے ہیں ، پھر انہیں تیز مرچ مصالحے لگا کر دو تین دن کیلیے رکھ دیتے ہیں ۔ ان مصالحوں کی وجہ سے مچھلی کی بدبو ختم ہو جاتی ھے اور مچھلی کا پانی نچڑ جاتا ھے ، اور مصالحہ جات کا ذائقہ مچھلی کے اندر تک گھسی جاتا ھے ، پھر یہ حنوط شدہ مچھلی ، بیسن لگا کر گندے تیل میں فرائی کر کے بیچ دیتے ہیں ۔

ایسی فرائی مچھلی کا جو چٹخارہ آپکو محسوس ہوتا ھے وہ مصالحہ جات کا ہوتا ھے نہ کہ مچھلی کا ۔

یاد رکھیں کہ مچھلی میں موجود بہت سے منرلز اور وٹامنز تو مچھلی کو مصالحہ جات لگانے اور اسکا پانی نچڑ جانے کے ساتھ ہی نکل جاتے ہیں ۔ وٹامن اے ، ڈی اور کے اور کچھ دیگر منرلز مچھلی کو تلنے کے دوران ، تیل میں حل ہو کر نکل جاتے ہیں ۔ تو آپکو کیا غذائیت ملی ؟؟؟

بہتر یہی ہے کہ چٹخاروں کے نشے سے نکلیں ، تازہ مچھلی لیں ، گھر میں سالن پکائیں ، روسٹ کریں یا سٹیم کریں ، اور قدرت کی اس عظیم نعمت سے فایدہ اٹھائیں

Comments