1205🌻) Benefits of eating raisins (dried grapes (e/u)


Raisins or dried grapes are considered to be a member of the raisin family. Raisins and raisins are different from each other, raisins are small in size and yellow in color while raisins are larger in size, dark brown in color and contain seeds. Raisins are an excellent source of fiber. Research also shows that raisins also kill cancer cells

Improved digestion

Millet is an excellent source of fiber, so it is useful for digestion. Soak 3 millets in half a cup of water daily and drink the water after eating the millet half an hour before breakfast. This relieves constipation and improves digestion.

Boost immunity

Due to the abundance of vitamins B and C in manka, it is very useful for increasing immunity. Due to this, your body is protected from various types of infections. It purifies the blood, due to which diseases remain away.

Increase eyesight

Mint is very useful in increasing eyesight. Heat a cup of milk and add one tablespoon of ghee and 3 mint leaves to it. Consume it at any time of the day. It increases eyesight. Mint contains vitamin C which removes the weakness of your eyesight. 

Treatment of high blood pressure

Manka is very useful for normalizing high blood pressure. Crush one manka and one piece of garlic together and eat it every morning. Insha Allah, you will never complain of high blood pressure. Manka is a very low-fat fruit, so its use is very useful.

Bone weakness

Mankah contains abundant amounts of boron and calcium, so soaking it in water and eating it daily strengthens bones and helps absorb boron and calcium quickly.

Protect against anemia  

Manka is rich in iron which is very beneficial for blood. It purifies blood and also increases hemoglobin. It increases blood circulation in the body which prevents anemia. Soak 5 Manka in water daily and eat it before dinner, it increases hemoglobin.

منقہ (خشک انگور) کھانے کے فائدے

منقہ یا خشک انگور کو کشمش کی فیملی تصور کیا جاتا ہے ۔ منقہ اور کشمش ایک دوسرے سے مختلف ہیں ، کشمش سائز میں چھوٹی اور پیلے رنگ کی ہوتی ہے جبکہ منقہ سائز مں بڑا ہوتا ہے ، یہ ڈارک براؤن رنگ کا ہوتا ہے اوراس میں بیج موجود ہوتا ہے ۔منقہ فائبر کا ایک بہترین ذریعہ ہے ۔ تحقیق سے یہ بھی ثابت ہوتا ہے کہ منقہ کینسر کے جراثیم کو بھی ختم کرتا ہے 

ہاضمے کی بہتری

منقہ فائبر کا ایک بہترین ذریعہ ہے اس لیے یہ ہاضمے کے لیے مفید ہے ۔ روزانہ 3عدد منقہ کو آدھ کپ پانی میں بھگو کر رکھ دیں اور صبح ناشتے سے آدھ گھنٹہ قبل منقہ کھاکر پانی پی لیں ۔ اس سے قبض کی شکایت دورہوتی ہے اور ہاضمہ بہترہوتا ہے ۔

قوت مدافعت بڑھائے

منقہ میں وٹامن بی اور سی کی وافر مقدار ہونے کی وجہ سے قوت مدافعت بڑھانے کے لیے انتہائی مفید ہے ۔ اس کی وجہ سے آپ کا جسم مختلف اقسام کے انفیکشن سے بچ جاتا ہے ۔یہ خون صاف کرتا ہے جس کی وجہ بیماریاں دور رہتی ہیں ۔

آنکھوں کی روشنی بڑھائے

منقہ آنکھوں کی روشنی بڑھانے میں انتہائی مفید ہے ۔ ایک کپ دودھ گرم کریں اور اس میں ایک کھانے کا چمچ گھی اور 3 عدد منقہ شامل کریں، روزنہ کسی بھی وقت استعمال کریں ۔اس سے آنکھوں کی روشنی تیز ہوتی ہے ۔ منقہ میں وٹامن سی موجود ہوتا ہے جو آپ کی نظر کی کمزوری کو دور کرتا ہے 

ہائی بلڈ پریشر کا علاج

منقہ ہائی بلڈ پریشر کو نارمل کرنے کے لیے بہت مفید ہے ۔ روزانہ نہار منہ ایک منقہ اور ایک لہسن کا ٹکڑا ایک ساتھ کرش کرکے کھائیں ۔ انشاء اللہ کبھی ہائی بلڈپریشر کی شکایت نہیں ہوگی ۔ منقہ بہت ہی لَو فیٹ پھل ہے اس لیے اس کا استعمال بہت مفید ہے ۔

ہڈیوں کی کمزوری

منقہ میں بورون اور کیلشیم کی وافر مقدار موجود ہے اس لیے اس کو روزانہ پانی میں بھگو کر کھانے سے ہڈیاں مضبوط ہوتی ہیں اور بورون اور کیلشیم کو جلدی جذب کرتی ہیں ۔

انیمیا سے بچائے  

منقہ آئرن سے بھرپور ہے جو خون کے لیے بہت مفید ہے ۔ یہ خون صاف کرتا ہے اور ہیموگلوبن بھی بڑھاتا ہے ۔ یہ جسم میں خون کا دورانیہ بڑھاتا ہے جس کی وجہ سے انیمیا نہیں ہوتا ۔ روزانہ 5 عدد منقہ پانی میں بھگو کر رات کا کھانا کھانے سے پہلے کھائیں اس سے ہیموگلوبن بڑھتا ہے ۔

Comments