Turmeric ... Yellow in color, bitter in taste, turmeric has countless uses and properties. It is generally considered hot and dry. Its use is very common in Asian countries. However, after learning about its charismatic power, its use in cuisines has increased in the West as well. It is often called the queen of chilies. According to the American Chemical Journal, turmeric has numerous antioxidant, antiviral, antibacterial and antifungal properties. It is also useful for inflammatory and genetic diseases. Turmeric has immense nutritional value. Which includes dietary fiber, vitamin C, vitamin E, vitamin K, potassium, calcium, magnesium, protein and zinc. Due to all these properties, it can be used to prevent many medical diseases. Turmeric helps in preventing the following diseases.
Cancer... Turmeric not only prevents cancer from occurring in the body, but it also eliminates cancer cells from the body. Many studies have shown that the components present in turmeric protect the body from many types of cancer. Turmeric forms a protective layer against T-cell leukemia... malignant carcinomas and breast carcinomas... which spread cancer in the body.
Arthritis... Due to its anti-inflammatory properties, turmeric can also be used to treat arthritis. Turmeric removes elements from the body that can cause arthritis. People who have joint pain or inflammation should increase the consumption of turmeric in their diet.
Diabetes ... Turmeric can also be used to treat diabetes. It controls the amount of glucose in the body and increases the effectiveness of medications used for diabetes. Regular use of turmeric reduces the risk of developing type 2 diabetes. However, if turmeric is used with strong medications, the blood sugar level may become too low. Therefore, a diabetic patient should use turmeric with the advice of a physician.
Cholesterol... According to research, if turmeric is used only as a spice in food, it keeps cholesterol levels under control. Maintaining a healthy cholesterol level in the body is essential to protect the body from heart disease and other diseases.
Injury or wound... It is a natural antiseptic that is used to kill germs. This is why if someone gets injured, turmeric is often applied to the injury. Apart from this, drinking turmeric mixed with milk increases the body's immunity. Turmeric heals the affected skin.
Obesity... Turmeric is very useful for weight loss. It removes excess fat from the body. People who want to lose weight can get a lot of help in losing weight if they use a spoonful of turmeric in their meals.
Neurological diseases... Turmeric is useful for diseases like brain inflammation and Alzheimer's. Turmeric takes care of the overall health of the brain and helps in the supply of oxygen to the brain.
Liver diseases... Turmeric cleanses the liver. It removes waste from it. Turmeric improves blood flow in the body. All these elements are beneficial for the health and well-being of the liver and are also a way to prevent the progression of liver diseases. Due to the countless benefits and properties of turmeric, make it a must-have part of your diet.
It can also be used in hot milk, curries, fried dishes, and salads.
ہلدی میں پوشیدہ امراض کا علاج
زرد رنگ، ذائقے میں تلخ جڑی بوٹی ہلدی کی افادیت و خصوصیات لاتعداد ہیں۔ یہ عام طور پر گرم اور خشک تصور کی جاتی ہے۔ ایشیائی ممالک میں اس کا استعمال بہت عام ہے۔ البتہ اس کی کرشماتی طاقت کے بارے میں جاننے کے بعد مغرب میں بھی کھانوں میں اس کا استعمال بڑھ گیا ہے۔ اسے اکثر مرچوں کی ملکہ بھی کہا جاتا ہے۔امریکی کیمیکل جرنل کے مطابق ہلدی میں لاتعداد اینٹی آکسیڈنٹ، اینٹی وائرل، اینٹی بیکٹیریل اوراینٹی فنگل خصوصیات پائی جاتی ہیں۔ یہ سوزش اور جینیاتی بیماریوں کے لیے بھی مفید ہے۔ ہلدی میں بے پناہ غذائیت موجود ہے . جس میں غذائی ریشہ، وٹامن سی، وٹامن ای، وٹامن کے، پوٹاشیم، کیلشیم، میگنیشیم، پروٹین اور زنک شامل ہیں۔ ان تمام خصوصیات کی وجہ سے اسے کئی طبی امراض سے بچاؤ کے لیے استعمال کیا جا سکتا ہے۔ہلدی مندرجہ ذیل امرض سے بچاؤ میں مدد کرتی ہے.
کینسر ... ہلدی جسم میں کینسر ہونے سے روکتی ہے بلکہ یہ جسم میں سے کینسر سیل کو بھی ختم کر دیتی ہے۔کئی تحقیقات سے یہ ثابت ہوگیا ہے کہ ہلدی میں موجود اجزا کئی اقسام کے کینسر سے جسم کو محفوظ رکھتے ہیں۔ہلدی ٹی سیل لیوکیمیاک... ولن کارسینوماس اور بریسٹ کارسینوماس ... جو کہ جسم میں کینسر پھیلاتے ہیں، کے خلاف ایک حفاظتی جلد بنا دیتی ہے۔
گٹھیا ... سوزش ختم کرنے کی خصوصیت کے باعث ہلدی کو گٹھیا کے علاج کے لیے بھی استعمال کیا جاسکتا ہے۔ ہلدی جسم سے ایسے عناصر کو مٹا دیتی ہے جس سے گٹھیا کا مرض لاحق ہو سکتا ہے۔ جن لوگوں کے جوڑوں میں تکلیف رہتی ہو یا سوزش ہو ان کو اپنی غذا میں ہلدی کا استعمال بڑھا دینا چاہیے۔
ذیابطیس ... ہلدی کو ذیابطیس کے علاج کے لیے بھی استعمال کیا جا سکتا ہے۔ یہ جسم میں گلوکوز کی مقدار کو کنٹرول کرتی ہے اور ذیابطیس کے لیے استعمال ہونے والی ادویات کا اثر بڑھا دیتی ہے۔ ہلدی کے مستقل استعمال سے ذیابطیس ٹائپ 2 ہونے کے خطرات کم ہو جاتے ہیں۔ البتہ اگر تیز ادویات کے ساتھ ہلدی کا استعمال کیا جائے تو خون میں شوگر کا لیول ضرورت سے زیادہ کم بھی ہو سکتا ہے۔ اس لیے ذیابطیس کے مریض کو معالج کے مشورے سے ہلدی کا استعمال کرنا چاہیے۔
کولیسٹرول ... تحقیقات کے مطابق اگر ہلدی محض کھانوں میں مسالحے کے طور پر ہی استعمال کرلی جائے تو اس سے کولیسٹرول لیول کنٹرول میں رہتا ہے۔ جسم میں کولیسٹرول کا تناسب سہی رکھنا جسم کو امراض قلب اور دیگر بیماریوں سے محفوظ رکھنے کے لیے ضروری ہے۔
چوٹ یا زخم ... یہ ایک قدرتی اینٹی سیپٹک ہے جو کہ جراثیم مارنے کے لیے استعمال ہوتا ہے۔ یہ ہی وجہ ہے اگر کسی کو چوٹ لگ جائے تو اس کی چوٹ پر اکثر ہلدی کا لیپ لگایا جاتا ہے۔ اس کے علاوہ دودھ میں ہلدی ڈال کر پینے سے جسم کی قوت مدافعت بڑھتی ہے۔ ہلدی سے متاثرہ جلد ٹھیک ہو جاتی ہے۔
موٹاپا ... ہلدی وزن کم کرنے کے لیے انتہائی مفید ہے۔ یہ جسم میں سے زائد چربی ختم کرتی ہے۔ وزن کم کرنے کے خواہش مند افراد اپنے کھانوں میں اگر ایک چمچ ہلدی کا استعمال کریں تو انہیں وزن کم کرنے میں کافی مدد مل سکتی ہے۔
اعصابی بیماریاں ... دماغ کی سوزش اور الزائمرز جیسی بیماریوں کے لیے ہلدی مفید ہے۔ ہلدی دماغ کی مجموعی صحت کا خیال رکھتی ہے اور دماغ میں آکسیجن کی فراہمی میں معاون ثابت ہوتی ہے۔
جگر کی بیماریاں ... ہلدی جگر کو صاف کرتی ہے۔اس میں سے فضلہ کو خارج کرتی ہے۔ ہلدی سے جسم میں خون کی روانی بہتر ہوتی ہے۔ یہ تمام عناصر جگر کی صحت اور تندرستی کے لیے مفید ہیں اور جگر کے بڑھتے ہوئے امراض سے بچاؤ کا طریقہ بھی۔ ہلدی کے ان گنت فوائد اور خصوصیات کے باعث اسے لازمی طور پر اپنی غذا کا حصہ بنائیں۔
اسے گرم دودھ، کڑی، تلی ہوئی ڈشز اور سلاد میں بھی استعمال کیا جا سکتا ہے
Comments
Post a Comment